International LVN
Lusitanofestival 2023
grading & model and movements competition
24-09-2023

GEWIJZIGDE LOCATIE! / NEW LOCATION!

NATIONAAL HIPPISCH CENTRUM
DE BEEK 125, 3852 PL ERMELO (GLD)
NEDERLAND / THE NETHERLANDS

Kunstenares Marli Hommel overhandigt het door haar vervaardigde kunstwerk als prijs voor de Kampioen der Kampioenen van het LVN Lusitanofestival en Keuring 2023 aan Sagres LP van Elévage Lusitano LP.

Wij bedanken onze sponsors, vrijwilligers, publiek én deelnemers voor een fantastische dag en zien iedereen graag terug in 2024!

International LVN Lusitanofestival 2023 grading & model and movements competition

Informatie

opname

Opname in het Livro de Adultos (volwassen stamboek) betekent dat de hengst mag dekken en de merrie als fokmerrie mag worden gebruikt. De keuring voor de opname in het Livro de Adultos bestaat uit een beoordeling van exterieur en gangen.

Merries

De merries stappen eerst volgens hoofdstelnummer achter elkaar rond. Vervolgens worden de merries individueel aan de hand voorgebracht. Men dient de merrie in stap, draf en op de volte in galop te tonen. De keurmeester zal vervolgens het exterieur van dichtbij bekijken en cijfers geven voor de onderdelen volgens het bovenstaande schema. Daarna wordt bekend gemaakt of het paard wordt opgenomen in het Livro de Adultos. Bij goedkeuring wordt de stokmaat opgenomen. Deze rubriek levert geen winnaar op. De deelnemers doen dus niet mee aan de Beste Merrie van de Dag verkiezing.

Hengsten

De hengsten stappen eerst volgens hoofdstelnummer en onder het zadel, achter elkaar rond. Vervolgens worden de paarden individueel in stap, draf en galop op beide handen bekeken. Daarna worden de paarden afgezadeld en beoordeeld op exterieur volgens het schema. Aansluitend wordt bekend gemaakt of het paard wordt opgenomen in het Livro de Adultos. Bij goedkeuring wordt de stokmaat opgenomen. Deze rubriek levert geen winnaar op. De deelnemers doen dus niet mee aan de Beste Hengst van de Dag verkiezing.

Informatie

Rubrieken Model en Gangen 

Onderdelen Coëfficiënt
Hoofd en hals: 1
– hoofd
– hals
Schouder en schoft 1
Borst en ribben 1
Rug en lendenen 1,5
Kruis 1
Benen: 1,5
–        – voorbenen
–        – achterbenen
Gangen: 1,5
–        – stap
–        – draf
–        – galop
Algemene indruk 1,5
Totaal 10

Aan de hand

Voor de rubrieken aan de hand dient alleen de stap en draf te worden getoond. De merries of hengsten stappen eerst volgens hoofdstelnummer achter elkaar rond. Vervolgens worden de merries of hengsten individueel aan de hand voorgebracht. Het gebruik van een zweep is toegestaan wanneer deze wordt gebruikt door de persoon die het paard voorstelt. Het is niet toegestaan om gebruik te maken van een zgn. aanjager.

Medailles

De keurmeester kan besluiten een gouden of zilveren medaille uit te reiken. Dit vindt uitsluitend plaats wanneer er sprake is van een opvallend goed paard.

Gereden

Bij de gereden rubrieken worden de paarden individueel beoordeeld op stap, draf en galop op de rechter- en linkerhand. Daarna wordt er afgezadeld om zonder zadel in stand te worden beoordeeld. Per paard kan door de keurmeester worden gevraagd om nog iets specifieks van het paard te laten zien. Dit geldt dus zowel voor gereden hengsten en merries als gereden ruinen. Ruinen kunnen, mitst onderscheiden met een medaille, deelnemen aan de finale kampioensselectie.

Beste Merrie, beste Hengst, beste Ruin en Kampioen der Kampioenen 2020

De titel ‘Kampioen merries’, Kampioen hengsten’ en ‘Beste ruin’ gaat naar het paard dat in zijn of haar rubriek een gouden medaille heeft behaald. Bij meerdere gouden medailles worden deze paarden nogmaals in de ring verwacht zodat de keurmeesters het beste paard kunnen aanwijzen dat vervolgens de titel mag dragen. Indien er geen gouden medaille(s) zijn overhandigd, zullen de keurmeesters dezelfde procedure volgen, maar dan met de zilveren medaille paarden. De titel van Kampioen der Kampioenen is voor het meest kwaliteitsvolle Lusitano paard van de dag.

De rubrieken van 2020

Rubriek I Opname Merries
Rubriek II Merries 1 jaar aan de hand
Rubriek III Merrieveulens 2 jaar aan de hand
Rubriek IV Merrieveulens 3 jaar aan de hand
Rubriek V Merries 4 jaar aan de hand (LVN rubriek)
Rubriek VI Gereden merries 4 jaar en ouder
Rubriek VII Merries met veulen
Rubriek VIII Veulens geboren 2020 / Best gefokt veulen
Rubriek IX Gereden ruinen
Rubriek X Opname hengsten
Rubriek XI Hengstveulens 1 jaar aan de hand
Rubriek XII Hengstveulens 2 jaar aan de hand
Rubriek XIII Hengstveulens 3 jaar aan de hand
Rubriek XIV Gereden hengsten 4 jaar
Rubriek XV Gereden hengsten 5 jaar en ouder
Rubriek XVI Nakomelingen van hengsten

STANDAARD VAN HET LUSITANO RAS

Urgent care vs walk-in care

  1. Type: Een harmonisch geheel (gewicht van gemiddeld 500 kg). Gemiddelde verhoudingen, subconvex profiel met ronde vormen, het silhouet past in een vierkant.
  2. Hoogte: Gemiddelde schofthoogte merries: 1,55m. Gemiddelde schofthoogte hengsten: 1,60m op 6 jarige leeftijd.
  3. Vacht: Het meest gewaardeerd zijn alle nuances in schimmel en bruin.
  4. Temperament: Nobel, edelmoedig en vurig maar steeds gewillig en gehoorzaam.
  5. Bewegingen: Lenig en verheven, naar voren stuwend, soepel en zeer comfortabel voor de ruiter.
  6. Geschiktheid: groot concentratievermogen, zeer breed inzetbaar met vooral grote aanleg voor Hoge School oefeningen, moed en enthousiasme voor de gevechtssport, de jacht, het stierengevecht en het werken met vee.
  7. Hoofd: goed geproportioneerd, gemiddelde lengte, smal en droog: de onderkaak niet te geprononceerd en met een relatief lange wang, licht sub-convex profiel, voorhoofd lichtjes bol (stijgend tussen de wenkbrauwbogen). De ogen amandelvormig, groot en levendig, expressief met een betrouwbare uitstraling. De oren zijn van gemiddelde lengte, fijn, smal en expressief.
  8. Hals: gemiddelde lengte, gebogen, dichtbehaarde manen met fijne haren, de aanhechting is fijn aan het hoofd en breed aan de basis, goed aangesloten aan de schouders, vertrekkend vanuit de schoft zonder scherpe daling.
  9. Schoft: goed afgetekend en lang. Vormt een gelijkmatige overgang van de hals naar de rug. De schoft ligt altijd hoger dan het kruis. Bij de hengsten is de schoft dikwijls omhuld door vet, maar de schoft is steeds goed afgetekend van de schouders.
  10. Borst: gemiddeld, diep en gespierd.
  11. Ribbenkast: goed ontwikkeld, lang en diep. De ribben lopen in een diagonale boog naar de gewrichten van de wervelkolom.
  12. Schouders: lang, schuin aflopend en goed gespierd.
  13. Rug: goed gelijnd, met een horizontale aanleg, vormt een gelijkmatige verbinding tussen de schoft en de lendenen.
  14. Lendenen: kort, wijd, gespierd, licht convex, goede aansluiting op de ruglijn en kruis, zodat een harmonieus beeld ontstaat.
  15. Kruis: krachtig en rond, goed geproportioneerd, licht hellend, even lang als breed, rond en harmonisch van lijn waarbij de punten van de heupen weinig uitsteken, waardoor het kruis een elliptische dwarse doorsnede heeft. De staart volgt de lijn van het kruis met lang, zijdeachtig weelderig haar.
  16. Benen: de voorbenen zijn recht, goed gespierd en harmonieus gelijnd. De vetlok is tamelijk groot met weinig haar. De kogel is tamelijk lang. De hoeven zijn van een goede constitutie, harmonieus geproportioneerd. De kroonrand is niet duidelijk zichtbaar. De achterzijde van het bovenbeen is kort en convex. De dij is gespierd en tamelijk kort. Er loopt een verticale lijn tussen de knieschijf en de heup en een verticale lijn tussen de hak en de zitbeenknobbel. De sprong is groot, sterk en droog.