Stamboekzaken

APSL

Op grond van het protocol van de vereniging Lusitano Vrienden Nederland LVN en de Associação Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano (APSL) van 12 november 2007 worden alle stamboekzaken van in Nederland gehouden en gefokte Lusitano’s afgehandeld door de vereniging LVN. Voor leden van de vereniging gelden gereduceerde tarieven. De geregistreerde stamboekgegevens van Lusitano’s kunt u altijd controleren in de database van de APSL (op naam van het paard): Public Access to Stud Book

 

 Tarieven

De tarieven zijn gewijzigd per 01-07-2021

LedenNiet leden

Overschrijving op naam (change of ownership)*

*In het geval van een afwijkend proces wordt eenmalig €50 administratiekosten in rekening gebracht.

€35€70
Inschrijving Livro de Nascimentos met volledige ouderschapscontrole in Nederland€90€180
Inschrijving Livro de Nascimentos, waarbij de ouderschapcontrole (gedeeltelijk) in portugal plaatsvindt€110€220
Inschrijving Livro de Adultos (fokkersregister)€150€300
Ouderschapsverificatie (alleen voor volbloedlusitano’s)€40€40

Aanvraag duplicaat LN / LA-papier (alleen mogelijk aan te vragen door de eigenaar van het paard)

€30€45
Aanvraag Portugees paspoort (Blue Book)€70€140
Aanvraag duplicaat paspoort (alleen mogelijk aan te vragen door de eigenaar van het paard)€100€150
Wijzigen paspoort naar Lusitano-paspoort€100€150
Adreswijzigingen, de kosten voor het aangetekend verzenden zijn voor de aanvrager.€20€30

Administratie ‘Reduction of breedingstock’*
*In het geval van het overlijden van het dier is deze dienste gratis.

Verzending afstammings- en eigendomspapieren per aangetekende post zijn voor rekening van aanvrager tegen geldend tarief. 

€10€20

Bank: IBAN NL83INGB0007871143 t.n.v. Lusitano Vrienden Nederland

 Procedure stamboekzaken

U stuurt ten allen tijde alle originele aanvragen naar:

Lusitano Vrienden Nederland
burg Van Nispenstraat 6
7103 WJ Winterswijk NL

Het stamboeksecretariaat controleert uw aanvraag en zorgt voor een juiste afhandeling. Als uw aanvraag compleet is en gecontroleerd is,  stuurt de LVN uw aanvraag door naar de APSL. De LVN ontvangt van de APSL en/of de DGAV de nieuwe documenten en stuurt deze naar u door. Facturering zal plaatsvinden als de LVN de documenten heeft ontvangen uit Portugal.

Voor alle vragen is het is het stamboeksecretariaat per mail te bereiken: stamboekzaken@lusitanovrienden.com 

Tijdsbestek

Het tijdsbestek tussen uw aanvraag en ontvangst van uw papieren is een globale indicatie onder voorbehoud dat uw aanvraag juist en volledig is ingevuld, ontvangen en betaald.

 

  • Overschrijving op naam eigendomsbewijs: 6 weken tot 3 maanden
  • Aanvraag Portugees paspoort: 6 weken tot 3 maanden
  • Bijschrijving in het Livro de Nascimentos: 3 maanden tot 6 maanden
  • Bijschrijving in het Livro de Adultos: 3 tot 6 weken
Documenten
Overschrijving op naam (COO), eigendomsbewijs

Als bezitter van een Lusitano wilt u twee documenten bezitten: het Boletim de Inscriçao (het Portugese eigendomsbewijs) en het paspoort.

Als u een Lusitano koopt, dan moet het Portugese eigendomsbewijs van de Lusitano op uw naam komen. Daartoe dient u bij de aankoop van uw Lusitano het formulier Overschrijving op naam (Change of Ownership) in te vullen. Hierop zijn de originele handtekening en/of het bedrijfsstempel van de oude en nieuwe eigenaar nodig. U dient een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de nieuwe en de oude eigenaar mee te sturen. De oude eigenaar moet op de pagina van de kopie aangeven en tekenen akkoord te gaan met het gebruik van zijn identiteitsbewijs voor het overschrijven van het betreffend paard.

Maak voor uzelf altijd een kopie van het ingevulde formulier.

U stuurt het formulier en de kopieën van de identiteitsbewijzen per email naar ons op.

Maak bij het versturen van uw identiteitsbewijs uw BSN en persoonsnummer zwart in verband met de privacy wetgeving. Aanvragen waarbij het BSN en persoonsnummer op de kopie van het identiteitsbewijs niet zijn zwartgemaakt kunnen niet in behandeling genomen worden.

Link naar het overschrijvingsformulier

Inschrijving Livro de Nascimentos en aanvragen paspoort

Er is bij u een Lusitano veulen geboren, een prachtige gebeurtenis. Om een paspoort te krijgen bij je pasgeboren veulen dient het veulen eerst ingeschreven te worden in het Livro de Nascimentos (het geboorteregister). Voor de inschrijving in het geboorteregister moeten vier formulieren volledig én in het Engels zijn ingevuld en zijn ondertekend. Bewaar altijd een kopie van de ingevulde formulieren voor uw eigen administratie.

Het gaat om de volgende formulieren:

  1. Covering Certificate. Het dekbewijs, de Declaração de Cobrição, dat door u of de eigenaar van de hengst ondertekend moet zijn.
  2. Registration of Births. Dit formulier is de geboorteverklaring (Declaração de Nascimentos). Deze verklaring kunt u zelf invullen en ondertekenen.
  3. Outline Diagram. Dit is de uiterlijke schets (Resenho of ‘stickervel’) van het veulen. Dit formulier moet een dierenarts invullen in het Engels, ondertekenen en voorzien van een stempel van de artsenpraktijk. In de grafische schets tekent de dierenarts de aftekeningen (met rode pen) en omschrijft die in woorden. De aftekeningen zijn goed te zien zodra het veulen door zijn eerste vacht heen is. Meestal is dat na drie maanden. Bij het maken van de schets moet het veulen bij de moeder lopen.
  4. DNA uitslag door het Dr. Van Haeringen Laboratorium in het engels. Het aanvragen van het DNA onderzoek gaat online via combibreed.com (P200)

Wanneer het veulen is ingeschreven in het geboorteregister kan het paspoort aangevraagd worden. Voor het aanvragen van het paspoort hebben we een kopie van het geboorteregister en het officiële outline diagram nodig. Het benodigde Outline Diagram (Resenho of ‘stickervel’) is gratis op te vragen bij het Stamboeksecretariaat. Uw dierenarts moet de Outline Description invullen in het Engels, ondertekenen en voorzien van een stempel van de artsenpraktijk.

U mag de aanvraag Portugees paspoort gelijk aanleveren met de aanvraag voor bijschrijving in het Livro de Nascimentos. Het Stamboeksecretariaat kan op deze manier, na bijschrijving in het Livro de Nascimentos, het paspoort direct voor u aanvragen.

De 4 formulieren voor de inschrijving in het geboorteregister kunt u per email versturen. Het officiële outline diagram (stickervel) kunt u per post sturen naar

Lusitano Vrienden Nederland
burg. Van Nispenstraat 6
7103 WJ Winterswijk NL

U bent overigens niet verplicht een Portugees paspoort aan te vragen; u kunt desgewenst een Nederlands paspoort aanvragen. Neem voor de juiste aanvraagprocedure van de dergelijks paspoort contact op met het stamboeksecretariaat van de LVN. Omdat in Nederland geen Lusitanostamboek gevoerd wordt, zal de afstamming van uw paard registreren als “onbekend”; volgens het KNHS-paspoort is uw paard geen Lusitano. Een paard kan nooit twee paspoorten hebben.

Links naar de formulieren:

Covering certificate

Registration of births

Outline diagram

Inschrijving Livro de Adultos

Inschrijving in het volwassenboek (livro de adultos) kan enkel wanneer uw merrie of hengst is goedgekeurd tijdens een Lusitano keuring. De inschrijving wordt automatisch aangevraagd na de goedkeuring.

 

Uitschrijven uit stamboek (overlijden of castratie)

Om te zorgen dat de database van de APSL up to date blijft vind je hier ook het formulier voor het uitschrijven van jouw lusitano fokmerrie of hengst uit het APSL stamboek in het geval van overlijden of castratie.

Fokkerijreductie formulier

Stamboekreglementen APSL